četrtek, 23. februar 2006

Balkanski skladi

Konec tega tedna oz. naslednji teden bo že mogoče vplačati solde v mislim da 5 slovenskih vzajemnih skladov, ki bodo svoje naložbe geografsko usmerili v Balkan. Očitno je stvar zelo vroča, če se je zanjo ''napalilo'' kar pet (5) DZU-jev (družb za upravljanje). Donosi v državah, kamor bo večina skladov ciljala so bili v bližnji preteklosti več kot odlični, kar je najverjetneje tudi razlog za to evforijo.

Kar je pomembno varčevalca je seveda prihodnost. Moje razmišljanje na temo balkanskih borznih trgov bom po principu kmečke logike predstavil v nadaljevanju. Velik del omenjenih trgov je relativno nelikviden (predvsem bivša Jugoslavija), posledica tega bo po mojem mnenju hitra rast teh trgov - seveda ob predpostavki, da bodo DZU-ji uspešni pri prodaji točk balkanskih skladov. Se pravi če bo veliko denarja, bodo šle cene gor, ker so trgi plitki (malo ponudbe, malo povpraševanja). To je dobro. Naslednja stvar so vstopne provizije. Pri MP, KD in Ilirika skladih bodo na začetku nič %, kar je tudi dobro. Poleg tega računam še na dejstva, da DZU-ji takoj po ustanovitvi sklada frizirajo donose oz. lahko zaradi majhnosti sklada lažje premagujejo trg. Ok, to so bile pozitivne strani balkancev. Gremo na negativne. KD Victoria (hrvaški VS) v zadnjem času dosega nižje donose kot pa oba osrednja hrvaška indeksa - a nima KD razvejano mrežo analitikov po celotnem področju biše Juge? Zakaj jim ne gre? Ilirika JIE, recimo stvari prenaša veliko bolje - ja vem to sta drugačna sklada, ampak vseeno oba sta delniška in oba sta hrvaška. Se pravi Ilirika!? Hja, pri Iliriki Vzhodna Evropa (tako se imenuje Ilirikin balkanski sklad), pa me moti to, da bo vlagal tudi v Ilirikina hrvaška sklada - bo vlagatelj za ta del investicij potemtaktem plačeval dvojno vstopno provizijo in dvojno upravljalsko? Morda ja, upam pa da ne. Kar se tiče pa MP-ja, je pa hendikep nedvomno v primerjavi s prej omenjenima DZU-jema slabše razvita lokalna mreža. Kar pa je lahko tudi prednost za vlagatelja, ki morda zaradi tega ne bo žrtev sumljivo visokih stroškov povezanih podjetij in kar je še pomembneje žrtev sumljivih kupčij z nelikvidnimi naložbami. Ne pozabimo, da KD preko svojih povezanih družb upravlja sklade (polne nelikvidnih naložb) po velikem delu bivše Jugoslavije.

Opozorilo:
To je samo moje razmišljanje in ne priporočilo za nakup ali prodajo.
Sem lastnik točk VS Ilirika JIE, KD Victoria, ki bodo šle po moje še gor, sploh če boste dovolj vlagali v zgoraj omenjene sklade:-)

2 komentarja:

Urban pravi ...

Ej JocoHud,

ravno zaradi dosti plitkega trga in velikih playerjev sem se kljub velikim donosom sam izognil vsej tej jugo nostalgiji. Ce bi imel cas, bi se sel stock picking na teh borzah, ker pa ni tako sem sel raje v Euroasien od RKB-ja. Do sedaj si lahko samo manem roke...

Jocohud.com » Balkanski skladi - nadaljevanje pravi ...

[...] Vseh vas 1.236.287, ki ste prebrali post z naslovom Blakanski skladi ste morda opazili, da se je ena od napovedanih stvari zgodila. Da, s tem mislim friziranje začetnih donosov. Kljub temu, da sem zadevo pravilno napovedal, pa pri vsem tem nisem pokasiral niti tolarja. Da, pravilno ocenjujete, bil sem tečen. Da, spet ste pravilno ocenili - nekajkrat sem grdo zaklel. Vendar pa: Zadevo s KD-jevim Balkanom je bilo praktično nemogoče izvesti, zaradi nakazil in pristopnih izjav, ne vem pa kako je bilo pri Ilirikinem Vzhodna evropa. To me je pomirilo. Delno. Ker globoko v sebi vem, da je bila v mojem primeru stvar izvedljiva… ?!=#=”!$#!”%$?”#%) [...]