ponedeljek, 20. februar 2006

Osebne finance

Odločil sem se, da bom na jochud.com vsake toliko napisal kakšno ugotovitev iz področja osebnih financ. Naj takoj na začetku malce bolj natančno definiram uporabljena termina: ugotovitve- zaključki, do katerih sem prišel na podlagi lastnih izkušenj, na podlagi prebrane literature, morda sem stvar celo sanjal, važno je le, da v času pisanja vanjo tudi verjamem; področje osebnih financ pa zajema praktično vse od tega koliko denarja naj človek nosi sabo, koliko kartic naj ima v denarnici, do njegovih naložb za potrebe pokojnine, plačevanja šolanja otrok (na Harvardu) ali pa plačilo heliskiinga na Aljaski (ali pa kje sredi Skalnega gorovja, ali pa v Kazahstanu) čez pet let, različnih zavarovanj itd. Ker ne živim sam, se bom najverjetneju kdaj dotaknil tudi urejanja skupnih financ, ki so lahko popolnoma nepomembne, lahko pa tudi hudičevo vplivajo na sožitje v partnerstvu. Mater sem tole pocukrano napisal. Jebiga. Gremo dalje.

Razlogov za tovrstno pisanje je več. Vsekakor se mi zdi smiselno o naslovni temi spremljati novice, ponudbo in trende, saj glede na to da je generacija, ki jo v glavnem sestavljajo naši starši, tako genialno pripeljala pokojninski sistem na sam rob treh pizd (ekskjuz mi frenč), da je vse kar bomo imeli od pokojninskega sistema en velik minus. Sedaj namreč plačujemo za penzioniste, ko bomo pa nabral dovolj gub, da bi lahko prevzeli njihova mesta pa bo pokojninski sistem nedvomno ali v treh p. ali pa tako spremenjen, da ven nikakor ne bomo dobili tega kar smo vložili. Ja, z vsakim penzionistom, ki jamra se gladko skregam. Ok, gremo dalje. Naslednji razlog je lahko tudi to, da pisanje o neki stvari, ki jo človek spremlja, spodbuja generiranje zaključkov in ugotovitev. Kot recimo tretji razlog pa lahko malce naivno rečem, da upam na komentar vsaj v primeru, ko bom (sicer bognedaj, ampak nikoli se ne ve) napisal kakšen težak idiotizem in me bo naključni ali pa nenaključni bralec preko komentarja pripeljal do razsvetljenja. No, vsekakor pa je glavni razlog to, da se moramo z denarjem ukvarjati vsi, kajti nihče nima boljše motivacije za to, kot njegov lastnik.

Morda za zaključek lahko še dodam, da se ne ukvarjam profesionalno z osebnimi financami, se pa z njimi ukvarjam vsak dan, saj sem oseba in v obstoječi družbeni ureditvi tudi besedi finance ne morem uiti. V bistvu tudi ti ne moreš, kajti tudi če boš dovolj dolgo časa bežal, te bo prek ko' slej dohitela besedna zveza finančne težave. Ok, zdej sem zapametoval, ampak kot že rečeno - jebiga tak sem.

PS: Aja, pa še en razlog je. Pisanje postov je del terapije odvajanja od odvisnosti od CSI, Lost, NYPD (Sipowitz je car!) in vsega na Discovery Chanelu, ok ne vsega ampak velik... Upam, da mi uspe. Losta sem se napol rešil s tem, da sem našel vsebino vseh delov na njihovi uradni strani.

Ni komentarjev: