sobota, 11. marec 2006

Google kupil Writely

Draga bralka ali bralec, začel si brati post, ki je zastavljen kot razmišljanje o web 2.0 konceptu na primeru Writly-ja.

Naj za začetek razjasnim par pojmov: WEB 2.0 označuje splet, ki ni več le izložba oz. ni sestavljen iz statičnih spletnih strani, ki jih obiskovalec le prebira, gleda oz. le pasivno opazuje, ampak gre za splet, kjer je uporabnik tudi soustvarjalec. Primer tega je blog - po eni strani je približal smrtnikom objavljanje na spletnih straneh, po drugi strani pa tudi drugim omogoča soustvarjanje skozi komentarje. Še ena stvar web 2.0 so tudi t.i. "server based" aplikacije. In primer tega je basecamp in njegov manjši brat backpackit oba nekakšna organizatorja, prvi projektov drugi pa enostavno življenja. V naslovu omenjeni Writely pa je preprosto povedano Word-u podoben program, ki pa je brezplačen (ja, vem se mi smeješ, da je bil tudi tvoj Word brezplačen, ampak ta dejansko je brezplačen...) in seveda ni na tvojem računalniku, celo vsi dokumenti so lahko na nekem serverju. Z njim lahko celo naredimo .pdf file - zelo praktično. No in celoten ta projekt je sedaj kupil Google. Trenutno mislim, da se človek ne more registrirati, vendar pa ga lahko uporabljamo tisti, ki smo se registrirali pred časom. In tu se mi zastavi vprašanje, zakaj bi nekdo potreboval tovrstno storitev.

Seveda si bom poskušal odgovoriti:
1. Ker je zastonj. Ok, OpenOffice je tudi. Tu pade.
2. Ker ne rabim prostora na disku. V vsakem primeru ga imam preveč.
3. Ker ne zmrzuje. Ta bi lahko zdržala, ampak je najbrž tudi pri OpenOfficu podobno.
4. OpenOfice moraš inštalirat. Heh! Ok, OpenOffice je pušnil.
5. PDF file. Kul. (Sej OpenOffice tud...)
6. Ker ful potujem, ampak nimam notebooka. Se pravi cybercaffe based uporabniki urejevalnikov besedil? Recimo.
7. Stvari lahko tudi objavljaš (res preprosto), pooblaščaš soavtorje (podobno kot pri basecampu) ipd.

No, se pravi je nekaj pozitivnih stvari. Poskusimo poiskat še negativne:
1. Kdo mi garantira, da ne bo nihče bral mojih tekstov, ali ji recimo prodajal naprej? Odgovarjam z vprašanjem: Kdo ti to garantira, ko odpreš mail pri yahoo-ju, gmail-u, msn-ju ipd.? In komu bi pa lahko prodal tvoje tekste? Ker je tekst že tako poln vprašanj mu dodajmo še enega. Zakaj pa bi nekdo sploh nudil tovrstno storitev oz. kaj ima od tega oz. kako zasluži za serverje, malco, čistilca, informatika etc.? Zato jih je kupil Google. Pomoje. Zakaj jih bo pa imel Google?
1. Ker hoče zjebat Microsoft, ki mu hodi v zelje s svojim msn-jem in Internet Explorerjem (privzeta stran je vedno Msn). Ja, ampak kaj mu to pomaga? Ne vem. Sem mislil, da bom lahko razložil oz. kako povezal pa ni ratalo.
2. Ker verjame, da bo lahko koristno uporabil podatke zbrane iz dokumentov uporabnikov. Mislim, da je stvar dejansko možna, glede na to da Google ustvari praktično vse prihodke iz naslova oglaševanja, to pa naj bi bilo čim bolj usmerjeno.
3. Ko smo že pri oglaševanju: Prepričan sem, da se bodo pojavili s tekstom povezani oglasi na Writely-ju.
4. Google si bo na račun obstoječih Writely uporabnikov razširil bazo svojih uporabnikov. No, ta je malce bosa oz. nekje v razmerju kaplja-morje, vendar bodo pa s tem razširili svojo ponudbo in morda tako pridobili kakšnega novega uporabnika.

Avtor se je registriral kot uporabnik Writely-aj v začetku novembra 2005, vendar ga do danes, razen nekaj malega testiranja, še ni resneje uporabil.

Vendar pa redno uporablja Backpack.
Backpack: Get Organized and Collaborate

Ni komentarjev: