torek, 18. april 2006

Študentska idiotska sreda

Pod vplivom članka oz. pisma bralcev na finance-on.net in pravkar ogledanih Dosjejev na TVSLO1 bom strnil nekaj misli na temo tistih študentov, ki mislijo jutri protestirat.

Nadaljevanje možnosti neobdavčenega služenja preko študentskih servisov in zahteva po lažjem zaposlovanju enostavno ne gresta skupaj. Jasno je, da predvsem večni študentje oz. če sem natančen delodajalci, ki to zahtevajo, zaradi možnosti neobdavčenega dela preko študentskih servisov "kradejo" možnost zaposlitve diplomirancem. Zastonj javni prevoz? Ne me jebat! Lahko si kupiš bicikl za 10k SIT (ali pa 50k SIT) pa lepo gon. A pol, da si čist preveč prešvican? Premal kondicije - več gon. Ja tudi v dežju in v mrazu. Vse se da, če se hoče.

Ampak nihče se pa ne pizdi čez to, da nimajo pojma o praksi, ko pridejo iz podelitve diplome. Ameriški kolegi, ki jih tako radi kažemo kot zgled idiotov, v času študija (če je potrebno tudi zastonj) nabirajo izkušnje v ogranizacijah oz. na delovnih mestih povezanih s svojo izobrazbo.

Nihče se ne pizdi, da gre denar davkoplačevalcev za študij npr. politologov, filozofov ipd. poklicev, ki jih (razen njihovih matičnih faksov) nima kdo zaposliti, saj se (hvalabogu) Virant trudi na široko zamahniti z mačeto po podrastju državne uprave.

Šolnine. Ja, sem zanje. Me zanima, koliko bi se jih odločalo za nepotrebne (v tolikšnem številu) študije (med njih moram šteti tudi ekonomijo), če bi morali sami plačati. Kaj pa revni? Štipendije za nadpovprečno nadarjene in delavne, pa še recimo za socialno ogrožene. Pa recimo kredit za šolnino. Če bi na faksih (zaradi konkurence) nastale službe, ki bi skrbele za zaposlovanje svojih diplomantov, bi te službe lahko objavile statistiko zaposlovanja njihovih diplomantov - na podlagi tega pa tudi bankam ne bi smel biti problem dati kredit. Pa še faksi bi se prekleto trudili, da bi diplomante učili spretnosti, ki bi jih ti lahko učinkovito uporabili pri bodočih delodajalcih. Če še malce pošpekuliram: na boljše (tržno usmerjene) šole, kjer ni fora koliko napišeš - ampak kaj oz. kako kreativno razmišljaš in deluješ, bi najbrž tudi lažje dobili ljudi iz prakse (kot predavatelje) ne pa obstoječih doktorjev raznih teorij, ki jih večina itak ne drži več.

Da ne govorim o tem, da se praktično nihče ne pritožuje, da je prejšnja generacija (po jazbinškovem zakonu) praktično zastonj pokupila vsa stanovanja, ki so mladim trenutno praktično nedosegljiva. Razen seveda če ti ne pomagajo starši oz. družina, ali pa da si res nadpovrečno uspešen. Predlogov za rešitev tega problema med ŠOS-ovimi zahtevami nisem našel.

Tako, malce povprek...

PS: Še en članek.

3 komentarji:

Čukmajster pravi ...

Luka: dobro si tole spisal! Se strinjam...

Joco pravi ...

Poglejta kaj se je zgodilo z delnicami podjetij, ki se ukvarjajo s pridelavo etanola v ZDA. Da, uganila sta popizdile so! Kapital se počasi seli... Zakaj etanol - v Brazilu cca. 10% avtomobilov poganja - tako je (spet) sta uganila: etanol.

Sicer se pa strinjam z vama, draga bralca.

Chris Fluent pravi ...

Prijavite se za kredit i dobijte odobrenje u roku od 24 sata na highclassloanfund@gmail.com. Nudimo sve vrste zajma s 2% kamate, brzo, jednostavno i povoljno. Kontaktirajte nas danas za odobrenje vašeg kredita i dobiti odobrenje. Bog vas blagoslovio.