torek, 6. junij 2006

dot-com in pika-si

Pred časom sem bral članek na FT.com o novem zagonu t.i. "dot-com" industrije, ki ga (le-ta) dobiva zaradi relativno poceni računalniške opreme, ki jo tovrstna podjetja potrebujejo, in zaradi odprtokodnega programja. Poglavitna razlika med stanjem današnjega "dot-com" sektorja in stanjem konec prejšnjega tisočletja naj bi tako bila v neprimerno nižjih investicijah v opremo. Naslednja poglavitna razlika je posledica prejšnje: skladi tveganega kapitala (Venture Funds) vedno bolj izgubljajo svoj vpliv, saj podjetja ne potrebujejo visokih denarnih injekcij, poleg tega pa jih strateški investitorji (npr. Google, Yahoo!, eBay...) ne čakajo v nedogled - če jih ne kupijo danes, raje sami ustvarijo svojo kopijo oz. bolje rečeno svojo varianto. Primera tovrstnih (relativno zgodnjih) prevzemov sta Writely (Google) in Flickr (Yahoo!). Na drugi strani pa težko verjamem, da bo Google (še) opravil prevzem kakega od številnih ponudnikov on-line koledarjev, sedaj ko je že postavil svojega.

Pod vplivom zgoraj omenjenega članka sem se začel spraševati, zakaj hudiča nisem eden tistih mladih dot-com miljonarjev, ki so ravnokar prodali katerega od svojih umotvorov nekomu, ki mu par miljončkov USD-jev pač ne pomeni prav veliko (Google, AOL, Yahoo!, Msn, Cnn, Fox ipd.). Odgovor se skriva v tem, da mi problem dela že koda tega bloga, da o kakšnih bolj zapletenih stvareh niti ne govorim. Poleg tega pa tudi moja angleščina ni nekako moja najmočnejša stran. In tu me je prešinilo: Kaj pa pika-si sektor? Kdo oz. katere strani tvorijo splet v slovenskem jeziku? Zame – mislim.

Za začetek recimo, da me ne zanimajo strani, ki so le podaljšek oz. dodatek nekemu drugemu poslu - recimo 24ur.com in ostale novičarske strani večjih založnikov, B2B strani (recimo GVin in ostali iz GV skupine), saj gre vendarle za relativno drage projekte, ki ga nek študent (ali pa zaposleni) težko postavi v svojem prostem času.

Najbrž najmočnejši na pika-si področju (ocenjujem, da tudi brez zgornjih omejitev) so pri podjetju Najdi.si d.o.o., ki upravlja z - tako je uganil/a si – z iskalnikom Najdi.si. Fantje (in dekleta) na področju iskanja po slovenskih straneh dobro konkurirajo velikemu Googlu, znanje pa prenašajo tudi na trge bivše Juge. Baje uspešno.

Gremo dalje. Bolha.com - nedvomno. Ko sem malce bolj pobrskal, sem ugotovil, da so pod isto streho še napovednik.com, kvak.com in filmofil.com. Od naštetega sem prej opazil le napovednik, ki se mi zdi relativno uporabna stvar. Kvak.com-u in filmofil.com-u bo kmalu delalo konkurenco malo morje podobnih »nišnih« blogov – v bistvu najbrž že, upam pa da bo tudi napovednik dobil kakšno resno konkurenco, saj uporabniku to ne more škoditi…

Popolnoma sem pozabil na mobisux – vse mobitele sem kupil s pomočjo njihovih recenzij oz. ocen. Seveda so tu še strani s področja osebnih financ: vzajemci.com, financna-tocka.si ipd., ki so kljub svoji specializiranosti namenjeni praktično vsem.

Tu so seveda še vse strani povezane z blogi in blogi sami. Tu bi omenil samo siblogs.com, ki je nedvomno prva violina slovenske blogscene.

Nekako od vseh naštetih ima potencial za kakšno večjo transakcijo (po mojem skromnem mnenju) le Najdi.si. Razlog je v majhnosti slovenskega trga. Seveda upam in privoščim, da bo poleg njih (zares) uspelo še komu, vendar dvomim v zgodbe s 5imi ali 6imi ničlami (USD ali EUR). No, mogoče se pa za kakšno prihodnjo dot-com zgodbo skriva kak slovenec/ka.

P.S. Verjamem, da sem izpustil malo morje priročnih strani - morda o njih v prihodnosti.

Ni komentarjev: