četrtek, 8. junij 2006

Vlagati kot Soros in Buffet

Ker (kot sem že pisal) ne verjamem v besedo pokojnina, kot jo razumejo naši starši, sem in tja preberem kaj na temo vlaganja. Tako sem naletel na recenzijo knjige, ki govori o skupnih lastnostih največjih investitorjev: Sorosa, Buffeta in Icahna. Prvi je madžar, ki s svojim Quantum Fundom uporablja predvsem izvedene finančne inštrumente z velikim vzvodom, drugi pa je 2. najbogatejši američan in zemljan, ki preko svojega Berkshire Hathaway-a kupuje predvsem velike deleže borznih podjetij, ki jih običajno drži za vedno (kot nekak private equity sklad brez dospetja), za tretjega pa sem po pravici povedano slišal prvič. Torej dva popolnoma različna investitorja - oba sicer z neverjetno uspešno preteklostjo - imata po mnenju avtorja knjige enak način razmišljanja in uporabljata enake strategije pri investiranju (zanimivo je, da sta oba rojena leta 1930).

Oba se na primer osredotočata bolj na ohranjanje lastnega kapitala, kot pa na iskanje visokih zaslužkov (očitno se po njunih žilah pretaka tudi malo slovenske krvi - Kdor visoko leta, nizko pade:-). Ena izmed skupnih 23ih navad je na primer v nasprotju z osnovami investiranja: NE razpršuj naložb - ko nekaj kupuješ, kupi kolikor moreš. Tudi trditev, da imajo napovedi o gibanju trga ali gospodarstva malo z uspešnim nalaganjem denarja, je za "običajnega" finančnega analitika milo rečeno sporna. Na kratko: veliko je stvari, ki kršijo "mainstream" pravila - kar je najbrž tudi razlog, da sta bogata kot sta - No Guts, No Glory!

Torej Veliki vlagatelj (po Marku Tieru):
1. Verjame, da je prva prioriteta ohranjanje kapitala.
2. Posledično je nenaklonjen tveganju (akhm Soros???)
3. Je razvil svojo lastno vlagateljsko filozofijo, ki je odraz njegove osebnosti - posledično ni dveh enakih (zelo uspešnih enakih).
4. Je razvil lasten sistem za izbiro, nakup in prodajo investicij.
5. Verjame, da je razpršenost primerna le za razpršilec.
6. Ne mara davkov in naredi vse, da jih plača čim manj (kako zanimivo - pa imamo skupno točko).
7. Investira le v stvari, ki jih razume.
8. Gladko zavrne naložbo, ki ne zadovolji vseh njegovih kriterijev.
9. Konstantno išče naložbe, ki bi zadovoljile vse njegove kriterije in je pri tem aktivno udeležen (op.p. nima samo bataljon analitikov, ampak je tudi sam eden izmed njih).
10. Potrpežljivo čaka na prej omenjeno naložbo.
11. Ko sprejme odločitev, takoj ukrepa (uspešni ne cincajo).
12. Drži naložbo do v naprej napovedanega izstopa (kriterij za izstop je določen v naprej).
13. Sledi svojemu sistemu, kot verski blaznež (predvidevam, da ga na podlagi kake izkušnje tudi prilagodi).
14. Se zaveda svoje zmotljivosti. Ukrepa v trenutku, ko ugotovi napako.
15. Vedno razmišlja o napakah kot o izkušnjah iz katerih se uči (no shit!).
16. Skupaj z njegovimi izkušnjami rastejo tudi njegovi donosi.
17. Skoraj nikoli ne razlaga na okoli, kaj dela. Ne zanimajo ga mnenja drugih o njegovih investicijah (recimo, da je to normalno za ljudi, katerih odločitve tako pomembno vplivajo na samo dogajanje na trgih).
18. Je uspešno delegiral večino, če ne vseh odgovornosti.
19. Živi daleč pod svojimi zmožnostmi (pri vseh teh miljardah to niti ni tako težko).
20. Dela kar pač dela za lastno veselje in samoizpolnitev in ne zaradi denarja (verjamem, saj ga imata oba milo rečeno dovolj).
21. Je čustveno vpleten v investiranje, vendar lahko kadarkoli odide iz svoje posamezne investicije.
22. Živi in diha z investiranjem - 24 ur na dan.
23. Živi zgodbo, ki jo piše (pripoveduje). Warran Buffet ima 99% premoženja v delnicah Berkshire Hathaway, podobno ima tudi George Soros večino svojega premoženja v skladu, ki ga upravlja. Delita torej usodo investitorjem, ki zaupajo njuni presoji.

Sliši se relativno preprosto.

Vir1
Vir2
Knjiga

1 komentar:

vlagatelj pravi ...

nisi še slišu za carla icahna ??????!!!!!!!!1