ponedeljek, 16. februar 2009

Dexter

From Jocohud.com


Serija. O serijskem morilcu. In ja, ko zagusti, držiš z njim. Včeraj sem v šusu pogledal zadnjih pet delov prve sezone - skupaj jih je 12. Zgodba me je enostavno potegnila. Načeloma sem bolj za kakšen The Office (naslovov serij ne bom prevajal, ker bom v nasprotnem primeru slej ko prej prišel do butastih prevodov) ali pa Weeds, ampak ko sem bil še posebej zoprn, sem si zavrtel Dexterja. Njegovi problemi se vsekakor zdijo hujši. Ne vem pa točno, s čem me je pritegnil. Pa probajmo poiskat razloge:



No, definitivno je pomembna drugačnost – že samo ideja o serijskem morilcu je odfukana.



Zelo pomembno mi je tudi, da glavni lik ni žrtev – to me čisto vrže iz tira. Predvsem se mi liki v seriji ne smejo smilit. Tega res ne maram. Prepričan sem sicer, da lahko njegov lik interpretiramo kot žrtev svoje želje po ubijanju, ampak – jo vsaj (uspešno) rešuje. Se pravi ima problem, ampak ima zanj tudi rešitev (zelo radikalno - ampak je rešitev). Torej je usoda v njegovih rokah . To je kul.



OK. Kaj še...



Ostali liki. Bolj ali manj policaji in forenziki (je policist nadpomenka forenziku?). Ne sicer tako nenadjebljivi kot ekipa CSI - in to kljub temu da se zadeva dogaja v Miamiju, kjer sicer operira najbolj zajeban đinđer Horatio, ampak pustmo to, sedaj smo pri Dexterju oz. pri stranskih likih. Vsak ima nekaj... črnega... nekaj malo dexterskega... oz. vsak ima nek problem, ki ga pač rešuje kot ga najbolje ve in zna.



Pa Miami res deluje kul. Nekaj med Ameriko (mišljeno ZDA) in Kubo. Vsekakor boljš kot »m'glena Lublana«.



Aja, pa off (misli Dexterja). Off mi je kul. Artikulira misli. Težko je posnet, kaj nek lik razmišlja. Sploh če lik nosi masko. In kdo danes ne nosi maske. Vsi nosimo maske. Mogoče je pa ključ. Maska. Z njo se lahko identificiramo.



In kaj bi se lahko takole človek naučil iz gledanja Dexterja?



Definitivno učinkovitosti in fokusa. Model dela (uspešen forenzik) in ima zelo časovno potraten hobi. Obe glavni dejavnosti zahtevata veliko mero osredotočenosti. Ja, nič bluzenja po raznih portalih, fejsbukih, mejlanja bedarij... Da je fino delat nekaj kar te res veseli? Model je namreč strokovnjak za analizo vzorcev krvi - takih po stenah pa to... Hja no, vsi tud ne moremo testirat smuči in biciklov. Jebiga, ta bo težka.

Ni komentarjev: