sreda, 24. marec 2010

That's what she said

Zvesti (oz. pravi) fani Michaela Scotta, regionalnega somanagerja Scrantonske podružnice podjetja Dunder Mifflin, nedvomno poznajo šalo iz naslova. Pustimo ob strani dejstvo, da je šala tudi mojstrsko neprimerna uporaba te enovrstičnice v seriji - osredotočimo se raje na šalo samo.

Pretekli vikend sem tudi sam mojstrsko uporabil to enovrstičnico v družbi, ki se profesionalno ukvarja z zabavno industrijo, večina pa tudi redno spremlja ameriške TV serije. In sem (kljub temu) dobil kar nekaj WTF pogledov, ki sem jih sicer že vajen - pa vseeno. Pravijo, da kdor razume, zna tudi enostavno razložiti. Tu pa se je zapletlo. Del družbe mi je sicer pomagal pri interpretacij, nekako smo skupaj razložili, ni pa bilo tistega: "ajaaaa!" Prej bi rekel, da le par pogledov, za katere ne vem več točno naj jih uvrstim med "ti si že mal' preveč spil" ali "ok, ti si mal' čud'n".

Ker se mi to ni zgodilo prvič, sem se odločil, da zadevo enkrat za vselej razčistim. Prvi korak je bil seveda Google - ta celo pravi, da gre za najbolj vsestransko šalo na Svetu (jaz pa jo ne znam razložiti!?):
Screen shot 2010-03-24 at 9.21.36
Wikipedia je jasna, gre za frazo, uporabljeno kot odgovor na izjavo z dvojinim pomenom, kjer je tisti drugi slučajen in (seveda) seksualne narave.

Primer (v angleščini sicer spola govorca ni čutiti):
V pristanišču dva opazujeta ladje, prvemu(i) pa v oči še posebej pade velikost sidra: "Uau, kako je velik!"
Drugi: "That's what she said!"
In se smejemo...

"Uau, kako je velik!" se je nanašalo na sidro, drugi (slučajen) pomen pa se lahko nananša tudi na oneta, ki je navdušil Njo. Nekateri podobno uporabaljajo enovrstičnice, ko rečejo: "Je reku, ni dolg - je pa tenak, pa še hitr' mu pride." Kdo je to rekel? En pač. V našem primeru pač Ena. OK, ker gre za moško foro, lahko rečemo, da se ta Ona lahko nanaša tudi na zadnjo, o kateri se je pripovedovalec enovrstičnice hvalil. Izhajamo iz predpostavke, da se moški ves čas hvalimo o svojih seksualnih uspehih. Kako velikega imamo, kako naslednji dan ni mogla hoditi... Ha! Še en primer: Kolega po pretečenem maratonu reče, da je še dva dni težko hodil. That's what she said.

Malo sem zakompliciral, ampak krajši bi bil pa že težko. Je rekla.

8 komentarjev:

nejc pravi ...

mogoče te moram popravit, ker so podružnico iz Dunder Mifflin-a spravil pod okrilje Sabre-ja ;)

Je pa res, da mnogo ljudi ne razume uporabe šale, vendar na mojo srečo še ni bila potrebna dodatna razlaga, kot pa le ''a ne štekaš'' in jim hitro kapne :) Kar se pa tiče WTF pogledov, je pa lahko njim, ki ne razumejo bad :)

The office...praktično nedotakljiva ;)

LP

silvestre pravi ...

Upam, da ne uporabljaš slovenske verzije!! Drugače jes to skos uporabljam, pa me malo boli kurac, če kdo ne skuži. Je pa tolko bolj fajn, ko enkrat dojamejo. Al pa ko me kdo dopolni 'Or he said.' hehehee :)

Joco pravi ...

Je rekla, sem uporabil prvič :-) Kako pa prevajajo na TV3?

Hiccup pravi ...

Hehe, to je dejansko ena najboljših enovrstičnic, kot jih imenuje avtor besedila, v naši družbi. Prav tako pa je Office naj-naj-naj zadeva!

Mimogrede, so novi deli že zunaj? Sem kak mesec prenehal z gledanjem, saj sem prišel do konca, pa vem da se je končalo kar "na sredini" torej bi morali biti novi deli? So že na internetu? =)

jurček pravi ...

ta je verjetno res med najbolj vsestranskimi, ni pa ravno, da bi ti ušlo v hlače zaradi nje. sploh pa ne rabiš nevemkakšnega procesorja, da to razumeš :)
hm, kako je torej v primeru, da razumeš poanto, pa se ti ne zdi ravno za rit-odsmejat-valjajoč-se-po-tleh ampak bolj za en zmeren nasmešek? a je potem s tabo kaj resno narobe?

nejc pravi ...

Danes ponoči (po našem času) pride še zadnji del(20) šeste sezone imenovan happy hour. Nikjer pa še nisem zasledil, če bodo snemali še 7 sezono, vendar glede na gledanost bi bilo vse prej kot nujno!

nejc pravi ...

pa še to... imam srečo, da je moja ''izbrana'' družba na takem nivoju (beri 16. letnikov), da je vedno smeha :) Drugač pa priporočam še ogled modern family in parks & recreation, ki sta oba na podoben način snemana. Joco, kaj pa če bi neke mini serije na ta način posnel ti? Ta v stilu dan ljubezni je zelo posrečena, ampak manjka ta osebni stik s kamero :)

Matjaž pravi ...

Ravno včeraj sem gledal nek posnetek na YouTube kjer je tip uporabil to frazo. Seveda je nisem razumel, ampak sem se sedaj mimogrede poučil tudi o tem. :) lp