sreda, 22. marec 2006

Google in finance

Dvoumen naslov? Dvoumna vsebina. Google je zagnal svoj finančni portal, ki ga najdete na finance.google.com. Poteza je nekako logična, glede na to, da imata konkurenčna Yahoo! in MSN relativno popularne finančno-poslovne strani. Torej Google še naprej širi svojo ponudbo, medtem pa cena njegove delnice še naprej pada.

Zakaj hudiča?

Moja razlaga je taka: Po IPO-ju (Initial Public Offering oz. uvrstitev na borzo) na Nasdaq so ljudje (=investitorji) v delnici oz. podjetju videli velik potencial. Jasno - vloga interneta se povečuje, Google pa postaja vsebolj sinonim za le-tega. Posledično je cena delnice rasla. In rasla. In rasla. In končno zrasla do te mere, da so se ljudje začeli spraševati, ali mogoče cena Googla ne raste hitreje, kot pa podjetje (oz. njegov potencial) samo. In ko si je dovolj ljudi zastavilo to vprašanje, je cena padla. In še pada. Ko sem si skušal predstavljati, kaj teoretično pomeni P/E 69,36 (ob pisanju) me je prijelo srat. Gre namreč za razmerje med ceno delnice (P) in dobičkom na delnico (E) ali povedano drugače, koliko je vlagatelj (trg) pripravljen plačati za en (1) dolar dobička podjetja. Meni ni jasno, niti logočno. Ok, napol. Gre za t.i. "growth" naložbo - pričakuje se rasti, kar pomeni: pričakuje se, da bodo dobički v prihodnosti tako veliki, da bo vse skupaj imelo smisel. To velja za cel "Tech" sektor. Pa še nekaj je: Google vsi poznajo, vsi ga uporabljajo, vsakemu je "jasno", zakaj podjetje raste... In tako nastane balon.

Avtor je uporabnik naslednjih Googlovih storitev: Blogger, Google Analytics, Picasa, Google Earth, Adsense (zaenkrat še neuspešen), Gmail in v Google še naprej verjame, a zaradi zgoraj nakazanih tuhtanj ni lastnik nobene njegove delnice.

Še zanimivost: Če v Google odtipkaš "finance", je prvi zadetek Yahoo! Finance, če pa odtipkaš "google finance", pa tudi dobiš povezavo na Yahoo! Finance, kjer so seveda podatki o GOOG. Lahko rečemo, da je to nekakšen trenutni rezultat. Bomo videli, kakšen bo čez pol leta.

Ni komentarjev: