torek, 4. april 2006

Projekt: Fiktivno plemenitenje (fiktivnega) denarja

Cilj projekta:
Poizkusil bom brez globokih finančnih analiz, zgolj s približkom zdrave kmečke pameti oplemenititi 10.000 USD.
Pravila:
Omenjeni (fiktivni) znesek je lahko naložen v največ 5 (z besedo pet) vrednostnih papirjev, natančneje delnic, kotirajočih na severno ameriških ali zahodnoevropskih borzah. Razlogi za omenjena pravila so: želim na lastni (fiktivni) koži preveriti pravilo, da je praktično nemogoče premagati trg in se na drugi strani karseda približati lastnim možnostim (oz. možnostim večine vrstnikov) - sodelovanje na bolj eksotičnih borzah je za igralce z majnimi zneski absolutno predrago, 10.000 USD pa je znesek, ki ga spet ni tako težko spravit skupaj (manjši kredit, prihranki, prodaja yugota ipd.).

Prva transkacija:
S petino začetnega kapitala sem kupil delnice Motorole.
Razlog:
Kot uporabnik mobilne telefonije sem opazil, da se izdelki ameriškega proizvajalca mobilne tehnologije vračajo v dlani uporabnikov. Poleg tega sem pred dnevi opazil reklamo British Telecoma, ki ponuja 4play - nadgradnjo 3ple play-a. Triple play imenujemo, ko internetni ponudnik poleg interneta nudi tudi TV signal in IP telefin (v Sloveniji Telekom in T-2), 4play pa pomeni še mobilno telefonijo, ki pa ni navadna mobilna telefonija. Kakšna pa? Ko s svojim mobitelom hodimo naokrog in telefoniram plačujemo običajne GSM impulze, ko pa smo doma v dosegu nekega "GSM routerja" pa iz tega istega telefona kličemo po IP telefon cenah (poglej cenik T-2 - sitnica). Oprema (telefon in router) v reklami BT-ja: Tako je, uganili ste: Motorola!
85 delnic MOT@23,48$

PS: Razlog, da lahko eksperiment spremljate na tem blogu, je preprost. Podobnih poizkusov sem se že večkrat lotil, a vedno kmalu odnehal. Sedaj pa je z objavo nastala nekakšna moralna dolžnost. Upam.

Ni komentarjev: