torek, 16. januar 2007

Cerkev in davki

Za kuliso sem imel prižgan TV. Na POP TV-ju je bila oddaja Preverjeno, v njej pa prispevek o Cerkvi in denacionalizaciji. Navedena dejstva in izjave Štuhca so me malce spravila iz tira. Pa pojdimo lepo počasi. Cerkev je največji slovenski denacionalizacijski upravičenec. Ziljon evrom vredno premoženje mora dobit nazaj. Jebiga. Tako je. Vzeto jim je bilo in prav je da se vrne, tako kot ostalim. Socializma je pač konec. Nima veze koliko milijonov. Nima. Samo ne me pa potem je**t, da duhovniki ne plačujejo prispevkov oz. da jih v njihovem imenu država, torej posledično davkoplačevalci - JAZ!!!!!! Ne plačujejo davka od prispevkov za maše, ofer - ajde, to me recimo ne moti - ampak tisti del za maše pa ne dam. Pa obnovo njihovih objektov baje sofinanciramo spet... Tako je, uganili ste: davkoplačevalci! In potem nekakšna predpostavka avtorja prispevka, da če pa Cerkev to dobi nazaj, bi pa te žepnine lahko počas ukinil, sej konec koncev imajo vir financiranja... In on (Štuhec) odgovori, da to nikjer v svetu ni tako. Kaj me briga! Da je povsod to izvedeno bodisi skozi subvencije (Halo????), bodisi skozi cerkveni davek - OK, če se zanj lahko odločim, če ne - niti pod razno.

Torej sem zato, da se Cerkvi vrne vse kar ji po zakonu pripada. Ampak, prav tako naj tudi vse verske skupnosti spoštujejo iste zakone, kot državljani oz. pravni subjekti v Sloveniji. Če pa ne, naj bo pa vsaj ustanovitev verske skupnosti, ki ima vse te ugodnosti, preprosto, da bom po hitrem postopku lahko ustanovil Cerkev izrednega modreca Jožeta. Pa še vseeno bi imel raje enakost pred zakonom.

Čeprav, če dobro premislim, bi bilo lahko zelo zabavno vodenje prej omenjene Cerkve, ki bi jo (in s tem tudi glavnega svečenika) financirala država...

P.S. Sem krščen, prejel sem sv. obhajilo in sv. duha, samo nič se ni prijelo...

4 komentarji:

Čukmajster pravi ...

Imam samo eno vprašanje:

Kje in kdaj ter od koga je cerkev toliko dobila (kupila? Odvzela? Si skozi zgodovino prilastila?), da sedaj zahteva nazaj?

viki pravi ...

podarilo! Vecino cerkvenega premozenja je bilo podarjenega s strani kraljev, carjev, knezov, grofov in ostalih osvajalcev neznanih ozemlj, ki so v zahvalo, da jim je Bog v njihovi vojni namenil zmago, poklonili cerkvi del nagrabljenega bogastva in posestva! Da pa se je to lahko prenasalo iz roda v rod, so v katoliski cerkvi uvedli celibat - se pravi, da se duhvoniki ne smejo porocati in imeti potomcev, kateri bi podedovali premozenje papezov, skofov in zupnikov. Tako, celotno premozenje vseh vdanih bozjih sluzabnikov ostane pod isto streho. In cim bolj je zemlja ze stara, je bogastvo toliko vecje!

viki pravi ...

k so bli pa ze tolk mocni, so pa ze sami delil svet na novega in starega ter odlocali kaj pripada bogu in kaj ne!

Čukmajster pravi ...

Zelo lepo si tole povedal (napisal), Viki :) Če bi si dovolil biti še malo antiklerika bi lahko še dodal, da bi RKC v vsej svoji neskončni filantropski ljubezni svoje (skozi zgodovino z ognjem in mečem) pridobljeno ozemlje malce porazdelilo med ubogi narod, toda to bi že mejilo na brezbožni komunizem (RKC pa kaj rada pozabi na svojo ločino - krščanski socializem - ki je v 19 stoletju s Krekom na čelu naredil toliko za slovenski narod).