petek, 9. februar 2007

Biznis v Rusiji

Sem in tja si preberem kak članek iz BusinessWeeka, še malce redkeje pa iz angleškega The Economista. Slednjega malce težje spremljam zaradi relativno zapletene angleščine, ta res ni moj najmočnejši atribut.



No, pa sem vseeno pred kratkim prebral članek z naslovom "Dancing with the bear". Govori o tem, kako zahodno evropska in ameriška podjetja prodirajo na ruski trg oz. o težavah in problemih s katerimi se pri tem srečujejo. Ničesar presenetljivo novega. Vseeno pa me je presenetil direktnost povzeteka oz. nekakšnega zaključka v smislu "Pravila za uspeh v Rusiji":

1. Izogibajte se sektorjev, ki jih vlada dojema kot strateške.
2. Izogibajte se napačnih partnerjev: oligarhov, ki so to postali v 90ih, in ljudi blizu Putina, saj se znajo stvari po letu 2008 spremeniti.
3. Skleni "prava" prijateljstva, kar pomeni podmaži lokalne politike.
4. Investiraj dovolj, da ne izpadeš le "hitri zaslužkar", vendar se izogibaj direktnemu spopadu z nekom, ki ima boljši mrežo prijateljev.
5. Bodi pripravljen na menjavo pozicij v času volitev.

Še vedno Divji Vzhod... Samo kaj, ko pa imajo nafto... plin... in posledično ogromen trg...

2 komentarja:

sandokan pravi ...

Zanima me, kje prebiraš omenjene revije? Je to v kakšni knjižnici ali imaš dostop do on-line verzij?

Joco pravi ...

The Economista imamo naročenega v službi, tako da imam dostop tudi do plačljivih člankov. Sicer ne berem revije, sem pa naročen na njihov newsletter ali dva in če me kak naslov pritegne, ga preberem.

BusinessWeek ima pa prost dostop do arhiva in aktualnih člankov - mogoče rabiš le registracijo.